Добивът на природен газ от подземните газови хранилища в Европа 

...
Добивът на природен газ от подземните газови хранилища в Европа 
Коментари Харесай

Добивът на газ от подземните хранилища в Европа е най-ниският от 10 г.

Добивът на природен газ от подземните газови складове в Европа  продължава да се намалява на фона на топлото време и е най-ниският за последните 10 години, сочат данните от Gas Infrastructure Europe (GIE).

Изпомпването на природен газ от подземните газови складове в Европа  в петък е било единствено 136.6 млн. куб. м - най-ниското равнище от 2012 година до момента. В същото време запълването на тези уреди със суровината за втори следващ ден е по-високо от изпомпанията от подземните газови хралинища и възлиза на 295.6 млн. куб. метра. Всичко това се случва на фона на навлизането на  субтропически въздушни маси в района. А дружно с това, в Австрия и във Англия Новата година беше посрещната при рекордно топло време в историята на метеорологичните наблюдения.

Общият рандеман на естествен газ от европейските подземни складове през декември 2021 година е бил 15.63 милиарда куб. м - четвърти резултат за този месец за цялата история на наблюденията на GIE от 2011 година.

Общата запълненост на европейските подземни газови находища е повишена до 55.93% и в този момент е 60.38 милиарда куб. м - с 20.6 милиарда куб. м по-малко, в сравнение с през предходната година.

В последните дни на 2021 година цената на природния газ в Европа се поправя на фона на възобновяването на добива на електрическа енергия от ветрогенериращите централи на континента и новините за това, че броят на танкерите, пренасящи полутечен природен газ от Съединени американски щати в Европа, се е нараснал с една трета. Заедно с това на 29 декември приключи запълването с природен газ на втората тръба от " Северен поток - 2 " и в този момент газопроводът е изцяло подготвен за употреба и  очаква  одобрението на немския регулатор.

След всичко това, понижението на цената на синьото гориво продължи и котировката на газа в петък за първи път от началото на ноември падна под 800 $ за 1000 куб. метра.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР